Vijftien nieuwe hengsten goedgekeurd!

Voor de International Selection Show 2023 traden 32 hengsten aan, gefokt in de spring- en –dressuurrichting. Allen keken uit naar hun goedkeuring bij het Studbook SBS. Uiteindelijk bemachtigden vijftien kandidaten de waardevolle erkenning.

Nadat ze meermaals aantraden voor de hengstenjury van het SBS – aan de hand of onder het zadel – werden 15 hengsten uitgekozen om het Belgisch stamboek te vertegenwoordigen. De lijst met kandidaten omvatte drie dressuurhengsten. Geen van hen slaagde in de opzet. Aldus zijn alle goedgekeurde hengsten 2023 bestemd voor de discipline jumping en zijn ze afkomstig uit zes verschillende stamboeken: BWP, Zangersheide, SBS en SBSP (Pony’s), Selle Français, Westfalen en Oldenburg. Volgende hengsten tikten hun dekbrevet bij het SBS op de kop:

 • UELO DE MUZE, BWP. Geboren in 2020 bij Joris de Brabander (tevens eigenaar) bij Stal de Muze in Sint-Niklaas. UELO heeft als vader de prestatiehengst Libero H, winnaar van niet minder dan 10 etappes en een Wereldbekerfinale onder het zadel van Jos lansink. Libero H tekende eveneens voor het vaderschap van Castle Forbes Libertina, eveneens een prestatiemerrie van kaliber in de Wereldbeker met Jessica Kürten. Hoort ook thuis in het rijtje: Cellagon Lambrasco, gouden medaille voor het team met de Duitse Janne Friederike Meyer-Zimmerman op de Wereldruiterspelen van Lexington en op de Europese Kampioenschappen in Madrid het jaar daarop. Aan moederszijde vinden we Azuela de Muze (Heartbreaker, KWPN), die eveneens opviel op hoog niveau en het leven schonk aan enkele opmerkelijke fokproducten die internationaal schitterden: Felini de la Pomme en Vedet de Muze. Toch is het vooral de tweede moeder van Uelo de Muze die uitblinkt, bij name Narcotique de Muze II. Belgisch kampioene als 7- jarige en meermaals internationaal geklasseerd in CSI met Eric Lamaze, ligt de merrie aan de basis van 14 sportpaarden, waaronder Quechua de Muze (Mr. Blue, KWPN), Quel Héro de Muze (Power Light, Hann) of nog de hengst Querlybet Hero (Baloubet du Rouet, SF).
 • CALVADOS VAN PAEMEL Z. Als zoon van de beroemde prestatiehengst Cicero Z, werd deze bruine hengst geboren in 2020 op Stoeterij van Paemel in Schepdaal. Voor het moederschap tekende de merrie Fortuna van Paemel (Darco, BWP). Haar volle zus Jamaica van Paemel, evolueerde tot CSI5* met de Canadese ruiter Mario Deslauriers. De tweede moeder, Quechua van het Lindenhof (Remondo, WESTF), schonk eveneens het leven aan tal van paarden die CSI sprongen, zoals Barbarossa van Paemel (Darco, BWP), winnaar van de Grand Prix 4* van Caserta en de Nations Cup op CSIO3* Bratislava in 2009 met Aldrick Cheronnet.
 • OGANITO SITTE, SBS. Geboren in België bij Horse of Belgium in Pipaix, als zoon van de BWP Eldorado van de Zeshoek TN, die behalve zijn uitstekende prestaties in CSI5* met Willem Greve, ook nog tekende voor o.a. het vaderschap van de opmerkelijke Killer Queen VDM (winnares van o.a. de Nations Cup en de mythische Grand Prix van Aken in 2021 met Daniël Deusser), maar ook van Elektric Blue P (winnaar GP 5* ’s Hertogenbosch in 2021) en de hengst Grandorado TN N.O.P. (vice-kampioen Jonge Paarden in Lanaken 2018 en CSI5* met Willem Greve). De moeder van Oganito Sitte is Lugana Sitte, een dochter van de SBS Greco Sitte.
 • EDO DE WIL Z. Geboren in Noord-Frankrijk bij EURL C.Eole. Aan moederszijde valt de derde moeder Arlène (Renomee) op, die enkele fokproducten lopen heeft op hoog niveau, die zelf ook uitstekende sportpaarden brachten. Het is vooral de BWP Emerald van ’t Ruytershof die opvalt in de afstamming van de schimmel. Deze zoon van Diamant de Semilly is auteur van drie zeges voor Nederland in de Nations Cup en zegevierde in de Grand Prix 5* van Chantilly in 2017 en Bordeaux in 2018 onder het zadel van Harrie Smolders. Hij is eveneens de vader van Igor, Europees kampioen met het team 2018 met Jos Verlooy en van Imerald van ’t Voorhof, winnaar van de Grand Prix CSIO5* Wellington 2019 met Paul O’Shea en van Kasper van het Hellehof, opvallend goed bezig in CSI5* met McLain Ward.
 • KASHMIR’S ALL INCLUSIVE DK Z. Helemaal uit Nederland en voorgesteld door Stal de Krochten, beschikt deze Kashmir’s All Inclusive DK Z over een meer dan uitzonderlijke afstamming. Hij werd geboren uit de aanparing van de beroemde Kashmir van Schuttershof, SBS en Fortune van Andiamo Z. Meteen hebben we hier dus de volle broer van de multimedaille-winnares H&M All-in (recent met pensioen), gereden door Peder Fredricson. Via zijn vader is de bruine eveneens de broer van Gazelle en de olympische H&M Indiana. Alsof dit nog niet voldoende is aan moederszijde, is de jonge hengst ook nog de broer van Happiness DK Z, CSI5*. Kortom, de interesse voor deze hengst was op zijn minst groot te noemen.
 • KALITY STE-HERMELLE, SF. Zoon van de beroemde Selle Français Qlassic Bois Margot, die schitterende prestaties liet optekenen met Simon Delestre en tekende voor het vaderschap van Bandit Savoie, heeft Kality Ste-Hermelle als moeder Natysse de Ste-Hermelle (Billy du Lys, SF). Hij is dus de halfbroer van de zeer goede Vargas Ste-Hermelle, die puik presteerde tot CSI4*
 • OKAVANGO SITTE, SBS. Afkomstig uit dezelfde fokkerij als de eerder vernoemde Oganito Sitte, is deze Okavango een zoon van de olympische Quel Homme De Hus, HOLST, brons voor het team op de Olympische Spelen van Tokio en individueel zilver op de Wereldkampioenschappen in Herning. De moeder van Okavango is Albertine Sitte (Greco Sittte, SBS). Zijn tweede moeder Quristel du Houssoit (Ksar Sitte, SBS), bracht o.a. Artemise du Houssoit (Sherman Sitte, SBS), die na gewerkt te hebben met Dirk Demeersman, Cassio Rivetti, Jérôme Guéry of nog Dominique Hendrickx, tot CSI5* sprong met Andrew Kocher.
 • U-SPECIAL VAN HD, BWP. Geboren bij Daniël van Hooydonk in Kalmthout, voert U-Special het bloed van Special Cera du Maillet Z en van Candy (Nabab de Rêve, BWP). Deze laatste sprong op het hoogste niveau met Pieter Devos, met een 5e plaats in de finale van de Nations Cup 2013 en een zege in de Grand Prix CSIO5* van Calgary hetzelfde jaar. De merrie werd ook nog eens mooi 4e in de GP5* van Miami. Candy schitterde dus in het jumpingparcours, maar liet het daar niet bij. Ook in de fokkerij droeg ze haar steentje bij met Important de Muze (Erco van ’t Roosakker, BWP), die sprong op het hoogste niveau met Darragh Kenny.
 • UGO DE VY Z. Zoon van de zeer gegeerde Untouchable 27, KWPN. Ugo de Vy heeft als moeder For Fun de Hus (For Hero, HANN, die tot 1m45 sprong internationaal. De derde moeder van Ugo de Vy Z is Zürich IV (Landgraf I, HOLST) en is de moeder van Calle Cool (Concerto II, HOLST), CSI4* met Nisse Lüneburg en van Perle XX (Carry, HOLST), moeder van Pikeur Dylon (Diamant de Semilly), die o.a. deelnam aan de Wereldbekerfinale 2017.
 • UMBELLO DE MUZE, BWP. Tweede en laatste fokproduct uit de fokkerij van Joris de Brabander dat op deze hengstenkeuring werd goedgekeurd voor de dekdienst. Umbello de Muze werd geboren uit de aanparing tussen de beroemde Vigo d’Arsouilles (BWP), prestatiehengst tot het hoogste niveau en tevens vader van de uitstekende Vagabond de la Pomme, en Ciao Bella van het Merelsnest Z (Cornet Obolensky, BWP). Umbello de Muze heeft als tweede moeder Sara van het Parelshof, die Zora VHP Z (Zandor Z, RHEINL), HH CARLOS Z (Chellano Z), alsook Don VHP Z (Diamant de Semilly, SF) bracht. Allen stuk voor stuk prestatiepaarden op hoog niveau.
 • CUBANISTO Z. De jonge hengst werd geboren bij Pieter-Jan Boiten in Bocholt. Cubanisto Z is een zoon van de onverwoestbare Cornet Obolensky, net zoals de uitstekende Clooney 51, Balou du Reventon en natuurlijk ook Cornet d’Amour. Allen zijn door en door charismatische prestatiepaarden in CSI5*. De moeder van Cubanisto Z is Axelle (Nonstop,BWP), en bracht een tiental sportpaarden, waaronder Hanna VD Broekkant (Cumano, HOLST), opgeleid door Dirk Demeersman en daarna met Niels Bruyseels alvorens onder Marokkaanse vlag te springen met Karim Ghaibi tot CSIO3*- W.
 • DIAMANT DE COURSE HORSEIDON, WESTF. Men zou hierbij denken dat de donkerbruine een zoon is van Diamant de Semilly. Dit klopt dus niet, want zijn vader is de beroemde Diacontinus, een zoon van Diarado, een van de zonen van de beroemde Selle Français. Aan moederszijde voert de jonge hengst het bloed van Bahamamama (Blockbuster, WESTF) en van Pamina (Popcorn, RHEINL).
 • MYSTIC DU CAROOLI, SBSP. Sportpony geboren bij Lionel Geraerts in Luik, met Amor Dj, NFP als vader en Udjie du Sartau (Poseidon du Mouligneau) als moeder.
 • BALOU DU CAJAN PS, OLD. Deze schimmel werd voorgesteld door Ecuries Dehez en is een zoon van de charismatische Balou du Reventon, die na enkele mooie prestaties met Darragh Kenny (Zege in de GP5* Chantilly en Knokke) en Brian Moggre en een deelname aan de Wereldkampioenschappen in Herning vorige zomer, het nu uitstekend doet onder het zadel van Harry Charles. De sportieve prestaties van deze Balou du Reventon richten natuurlijk alle aandacht op hem, maar ondertussen tekende hij ook voor het vaderschap van Crack Balou en Cornet’s Cambridge, die ook actief zijn op hoog niveau. De moeder van Balou du Cajan PS is Chatharga (Chacco Blue, MECKL), die als moeder Cajandra Z (Carthago, HOLST) heeft. Cajandra Z is o.a. de grootmoeder van Bordeaux (Centadel, OS – CSI4*).
 • MISTRAL VETAREL, SBS. Geboren bij Charline en Dominique Mathieu in Aarlen, is Mistral Vetarel een zoon van Chacco’s Son II – die zoals zijn naam laat raden, afstamt van Chacco Blue, MECKL en van Dame de Coeur de l’Enclos de l’Ange (Ugano Sitte, SBS). Opvallend in de afstamming van de bruine hengst is zijn vierde moeder, de Selle Français Jadida (Tremolo XX), die tekende voor het moederschap van Alimar de Mescam (Kouglof II, SF), die de vader was van Tolede de Mescam Harcour (Mylord Carthago, SF), de emblematische partner op het hoogste niveau van Kevin Staut, met wie hij 3e werd in de GP van Berlijn in 2021.

Kortom, de resultaten van deze hengstenkeuring bieden een palet van de meest diverse – en beroemde – genetica. De ontwikkeling van deze nieuwe aanwinsten zal dan ook met argusogen worden gevolgd …

 

Emilie Dupont (L’Eperon)

www.leperon.fr